Jaarlijks stijgen de vaste lasten van Nederlanders, toch is het mogelijk om deze te beperken. Op je energiekosten kan je namelijk fors besparen als je bent blijven hangen als vaste klant met een modelcontract.

Een modelcontract is een energiecontract dat maandelijks opzegbaar is. Omdat energieleverancier een contract niet stilzwijgend voor een bepaalde tijd mogen verlengen, wordt dit tegenwoordig voor onbepaalde tijd maandelijks opzegbaar gemaakt. Het nadeel van de modelcontracten is dat energieleveranciers hierbij dure tarieven rekenen omdat je ieder moment kan opzeggen en dat willen ze niet.

Goedkoopste energieleverancier van 2018

Door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier 2018 met een 1 jaar contract zijn de vaste lasten voor energie het best te beperken. De welkomstkorting die energieleveranciers aanbieden maakt het verschil in de energierekening.
Vaak zijn energieleveranciers met lagere tarieven niet de goedkoopste omdat deze een minder hoge korting aanbieden.

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het wel altijd handig om te checken hoeveel energie je op jaarbasis verbruikt. Ook al heb je stadswarmte dan loont het alsnog om de alleen stroom contracten te vergelijken. Sommige energieleveranciers geven namelijk ook korting bij een los elektriciteitscontract.

Goedkope isolerende maatregelen

Mocht je op jaarbasis veel gas verbruiken, dan stijgen je energiekosten vrij snel. Gas is namelijk het duurste onderdeel van de energierekening. De tarieven voor 1 m3 zijn vrij hoog en de belasting hierop is fors. Woon je in een oud huis, dan is het wellicht raadzaam om kieren te dichten met tochtstrips. Dit houdt indringende kou goed buiten. Let wel op dat je altijd voldoende ventileert voor een verse lucht toevoer.

Radiatorfolie is ook een goedkope energie besparende maatregel. Door de folie achter je radiator aan te brengen wordt de warmte uitstekend weerkaatst naar de ruimte i.p.v. de muur. Zonder radiatorfolie trekt de warmte in de muur waardoor veel warmte verloren gaat en je dus meer m3 gas moet verstoken om de kamer te verwarmen.