Gas en Stroom goedkoper in Nederland dan in Buitenland

Europese consumenten profiteren nog te weinig van de liberalisering van de energiemarkt. Dat zeggen de Europese toezichthouders ACER en CEER.

Terwijl de groothandelsprijzen voor energie daalden, betaalden consumenten in de EU in 2013 gemiddeld 4,4 procent meer voor elektriciteit en 2,7 procent meer voor gas. De prijzen stegen vooral door hogere accijnzen, btw en transportkosten.

In het rapport staat de prijsontwikkeling per land in 2013 niet vermeld. Er staat wel dat in Nederland tussen 2008 en 2013 elektriciteit gemiddeld ongeveer 1 procent per jaar duurder werd en gas ongeveer 2,5 procent.

 

Goedkoper

Daarmee zijn Nederlandse consumenten goedkoper uit dan de meeste andere EU-burgers. In Nederland zijn er relatief veel verschillende aanbieders van gas en elektra en wordt er relatief vaak overgestapt.

De toezichthouders vinden dat er in veel landen te weinig concurrentie is en dat daardoor ook te weinig wordt overgestapt. Ook werpen veel landen nog te veel barrières op voor buitenlandse bedrijven om zich op de energiemarkt te begeven.

Bron: NOS