Energie besparen

Ongetwijfeld staan er tegenwoordig flink wat apparaten te brullen. Soms zonder dat je weet. De energierekening vult zich langzamerhand wel op. Tot het einde van het jaar het overzicht komt. Moet je bij betalen of krijg je wat terug? Door middel van de volgende tips word je behoed voor een hoge eindrekening.

 

Verwarming

De verwarming is een energieslurper. Op de verwarming kan een hoop bespaard worden. In de kouder wintermaanden is het natuurlijk lekker als je warm je huis binnen komt. Wat doe je dan, je zet nadat je weg gaat de verwarming aan. Dit betekent dat de verwarming ook aan staat op het moment dat je de deur uit gaat. Gebruik een gemiddelde kamertemperatuur van 22 graden als je in huis bent. Bent u in bezit van een CV ketel en hij is binnenkort aan vervanging of onderhoud toe, schaf een HR ketel aan. De besparing die u per jaar opleveren kan ligt tussen de €300,- en €400,- euro per jaar. Na 3 jaar heb je deze investering terug verdiend.

 

Huishoudelijke apparaten

Energievreters zijn het, omdat vaak apparaten aanstaan waarvan we niet weten dat ze aan staan. Dit is verloren energie, dus geld. De televisie, radio of laptop aan de stroom op standby. Het klinkt als energie besparen, maar dat is het niet. Om te besparen moet je de apparatuur altijd volledig uitzetten. Hetzelfde geldt voor opladers. Haal opladers uit het stopcontact nadat het apparaat is opgeladen. Er kan hierdoor al een besparing gerealiseerd worden van €100,-.

 

Lichten

Wat veel mensen vergeten, de verlichting. Vaak brandt onnodig de verlichting. Bijvoorbeeld de slaapkamer verlichting of in de kamer bij het verlaten van de woning. Door tijdig de lichten uit te doen en gebruik te maken van spaarlampen kan dit een besparing van €40,- opleveren.

 

Wassen en drogen

Tegenwoordig heeft elk huishouden een wasmachine en in mindere mate een droger. De eerste tip die meegegeven kan worden is dat je alleen met een volle trommel wast in plaats van een half volle trommel. Levert een kleine besparing op per jaar.  De grootste besparing zit hem in de temperatuur. Hoe lager de temperatuur hoe hoger de besparing. Tegenwoordig is het mogelijk om op 30 graden te wassen om de was schoon te krijgen. Om de wasmachine bacterievrij te houden is het soms aan te raden om te wassen op een hogere temperatuur.

 

Met z’n allen leveren we zo een bijdrage aan het milieu.